Fremtidens tak er ikke bare et tak

Kraftigere nedbør, hyppigere vannskader og økende krav – likevel håndteres overvann ofte med utdaterte løsninger. Hvordan kan taket ditt møte fremtiden?


Overvannshåndtering og fortetning i byer har blitt en sentral utfordring i takt med økte klimaendringer. Fra 1. januar 2024 ble det innført nye krav gjennom Plan- og bygningsloven  og TEK17, som legger ansvaret for håndtering av overvann i større grad på byggeiere. Men hvordan påvirker dette takene – og hva betyr for deg?

Forebygging av overvannsskader – en nødvendig investering for fremtiden

De totale skadekostnadene på bygninger og anlegg som følge av overvann koster samfunnet mellom 1,6 til 3,6 milliarder kroner årlig. Uten forebyggende tiltak kan dette dobles de neste 40 årene, ifølge Overvannsutvalget. Samtidig viser analyser at forebygging kan gi seks ganger investeringen tilbake samtidig som at det vil være dårlig samfunnsøkonomi å fortsette i dagens spor, sier Kierulf Prytz i Finans Norge.

Nye bestemmelser gir økt bruk og økt risiko for skader med stort omfang

Det er lovfestet en tretrinns-strategi for håndtering av overvann med:

Trinn 1: Infiltrasjon: Vann ledes ned i grunnen for naturlig fordrøyning.
Trinn 2: Fordrøyning: Midlertidig oppsamling av overvann for senere kontrollert avledning.
Trinn 3: Sikker avledning: Overvann som ikke kan infiltreres eller fordrøyes, ledes trygt bort.

2023-DIBK-overvannstrategi-web-1Tak omtales ofte som bygningens femte fasade og har blitt nøkkelen i denne strategien. I tettbygde områder dekker tak opptil 40 % av overflatearealet, noe som gjør dem ideelle for overvannsløsninger. Blå- og grønne tak kan bidra til å fordrøye regnvannet, redusere belastningen på avløpsnettet og samtidig skape funksjonelle uteområder.

Når takene blir basseng

De nye kravene er nødvendige, men det medfører også en del risikoer. Å bruke tak som permanente vannbassenger kan øke belastningen på bygningskonstruksjonen og risikoen for lekkasjer. Feil prosjektering eller manglende vedlikehold kan forvandle en løsning til en kostbar utfordring. Ifølge Forskningssenteret SFI Klima 2050 er det avgjørende å følge oppdaterte retningslinjer for både bygging og vedlikehold av slike tak.

Styrtregn

Slik kan du forberede deg

Med grunnlag i forskningsarbeidet og tett samarbeid med takbransjen er det kommet reviderte veiledere for hvordan man skal redusere risiko for vannskader ved aktive tak som omhandler bruk av den 5. fasade til fordrøyningstak.

  • Følg veilederne fra SFI Klima 2050 og TPF (Takprodusentenes Forskningsgruppe): Disse inneholder praktiske råd for prosjektering av blå- og grønne tak, montering av solceller og flerbruk av takflater.
  • Velg kvalitetsmaterialer og erfarne leverandører: Dette minimerer risikoen for vannskader og sikrer langsiktig holdbarhet.

  • Forebygging: Implementer sensorløsninger som overvåker takets tilstand i sanntid. Sensorer kan lokalisere vann- og luftlekkasjer tidlig, overvåke fuktighetsnivået noe som reduserer risikoen for skader og forlegning av takets levetid.

Med de rette tiltakene kan fremtidens tak bli en del av løsningen – ikke problemet. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat om risikoprofilen på ditt bygg!

Synes du denne artikkelen var interessant? Les hvordan både utbygger og byggeier allerede i byggefasen avdekket fuktansamlinger som kunne gjort skade i prosjektet Nye Wilds Minne Skole