Servicebygg med 250.000 besøkende er sikret mot fuktskader
Servicebygget ved Hauklandstranda sikres mot fuktskader med moderne sensorteknologi fra Sensor Innovation, som bidrar til lang levetid for bygget.
Vestvågøy kommune har siden 2012 jobbet for å realisere et nytt servicebygg på Hauklandstranda, i samarbeid med lokale initiativtakere og Nasjonale turistveger. Det nye anlegget omfatter blant annet toaletter, parkeringsplasser, avfallsstasjoner og et servicepunkt som blant annet har kafé og tilbyr utleie av utstyr for vannaktiviteter.
I prosessen har det vært viktig å planlegge for et bygg med lang levetid og forutsigbare vedlikeholdsutgifter. Dette var viktige faktorer for at vårt tilstandsbaserte sensorsystem, som måler både fukt og temperaturer i sanntid, ble montert i bygget.
– Vestvågøy kommune hadde et ønske om å benytte teknologien til Sensor Innovation på kritiske punkter i fasaden, som tak og vegger, forteller prosjektleder Ivan Pirozhkov i Vestvågøy Kommune.
Pirozhkov har stor tro på at dette er veien å gå for fremtidens bygg. Han trekker særlig frem varslingsfunksjonen, som umiddelbart gir beskjed direkte til de som forvalter bygget, dersom sensorene registrerer unormale fukt- eller temperaturverdier. Dette gir i neste omgang mulighet til å utbedre situasjonen før eventuell fukt gjør skade.
Bakgrunn for prosjektet
Den ikoniske Hauklandstranda er et særdeles populært besøkspunkt i nasjonal sammenheng og har – sammen med Vik og Uttakleiv – opp mot 250.000 besøkende i året. Med bakgrunn i en samarbeidsavtale mellom partene, har Nasjonale turistveger hatt ansvar for prosjektering og utlysning av anbud for bygget og den nye parkeringsplassen.
Samarbeid for bærekraftige bygg
Prosjektsjef i Sensor Innovation, Dag-Arne Gundersen, er meget tilfreds med samarbeidet med Vestvågøy kommune. Han mener at alle bygg som er utsatt for slike «ville» krefter som klimaet her i nord byr på, bør overvåkes, ettersom stadig røffere klima påvirker levetiden for bygg.
Alle bygg som utsettes for ville naturkrefter bør overvåkes,
sier Dag-Arne Gundersen, prosjektsjef i Sensor Innovation.
– Vi har gode metoder for å sikre oss mot fukt i bygg i dag, men gjennom bruk av tilstandsovervåking og smart varsling, kan vi avdekke fuktproblematikk i både byggefasen og i driftsfasen, forteller Gundersen.
Sensor Innovation har seks års driftstid med sin teknologi, som er brukt i om lag 300 prosjekter rundt om i Norge. Bare hittil i år har Sensor Innovation avdekket og varslet rundt 80 uønskede hendelser med fukt i bygg under utførelse eller drift. Dette bidrar til redusert risiko, økt levetid, forutsigbare driftskostnader og reduserte forsikringsutbetalinger for de som eier og forvalter byggene.
Tor Ove Nesset, COO i Sensor Innovation, understreker viktigheten av å tenke langsiktighet og bærekraft ved oppføring av bygg, ikke minst i offentlig sektor.
– Vår misjon er å bidra til mer bærekraftig bygningsmasse. Samarbeidet med Vestvågøy kommune er i så måte et foregangseksempel på en offentlig virksomhet som bygger konstruksjoner for fremtiden, avslutter Nesset.